Мухъл

у дома, в офиса, в детската градина, в учебното или лечебното заведение и как да се спасим от него!

Какво представлява мухълът?
Как се развива мухълът?
Кога се появява мухъл?
Предпоставки за появата на мухъл
Мерки срещу образуването на мухъл
Опасен ли е мухълът за здравето?
Още по темата за влагата, плесените и мухъла (други статии)
Форуми
Как да се спасим от мухъла

Какво представлява мухълът?
Мухълът е най-разпространената форма на гъбички, срещани на земята. Включва плесени, дрожди, праханки и гъби. Те не се класифицират нито като растения, нито като животни. В българския тълковен речник „плесен“ се определя като паразитен низш организъм (вид гъбичка), който вирее на влажни и непроветриви места; мухъл.

Как се развива мухълът?
Повечето видове мухъл се възпроизвеждат чрез образуване на спори – това са малки микроскопични клетки, които се пренасят по въздуха. Мухълът може да се храни с почти всяка материя, стига да има достатъчно влага и минимално количество кислород. Обикновено мухълът започва да се развива при наличието на прекомерна влага в помещението или в строителните материали, включително във вътрешните облицовки, тавани, керемиди, дървени повърхности, тапети, латекс или в отоплителни, вентилационни и климатични системи, както и в килими, мебели и т.н.
Когато спори на мухъл достигнат влажна повърхност, те започват да растат и да се хранят с нея. Оставени без намеса, те могат да унищожат повърхността, върху която се развиват. Мухълът може да бъде с всякакъв цвят. Неговите разновидности и продукти от метаболизма му са свързвани с неблагоприятни последици за здравето на хората. Известно е, че някои болести се причиняват от определени видове мухъл.

Кога се появява мухъл?
Мухълът се появява лесно, бързо се разпространява и трудно се контролира.
Той има нужда от малък източник на храна, расте безпроблемно и произвежда спори, летливи органични съединения и други токсини. Един организъм може да се размножи до един трилион за по-малко от три седмици, стига да му бъдат осигурени подходящи условия. Мухъл и плесен може да се появи навсякъде: в жилища, училищата, работни помещения, хотели, детски градини, превозни средства.

Навярно сте забелязали, че развитието на мухъла става през студените периоди. Изключение правят зоните с повишена концентрация на влага – кухни, перални, тоалетни и бани, където условията за развитие на мухъл са идеални през цялата година, ако вентилацията не е ефективна.

Както вече споменахме, появата на мухъл е свързана със създаване на подходящи условия за неговото развитие. В масовото строителство все още не е решен напълно проблемът с термодинамиката на сградите. Всеки ремонт в жилището е свързан с допълнително насищане на въздуха и строителните конструкции с влага. Старите сгради са с напукани външни мазилки и неотремонтирането им води до навлизане на влага в стените. Общи източници на влага в сградите са ВиК съоръженията, покривите, прозорците, които пропускат вода; течовете; кондензацията на влага по студени повърхности (напр. конденз по водопроводните тръби или по стените); лошо поддържани водосточни тръби; влажни фундаменти на сградата; водни пари от невентилирани или лошо вентилирани кухни, бани, отоплителни инсталации или тръби за пара.

Не е възможно да се премахнат всички спори на мухъла във вътрешните помещения. Може обаче да се осъществява контрол върху влажността – това е най-важната стратегия за редуциране на растежа на мухъла в помещенията.

Предпоставки за появата на мухъл

Външни предпоставки за развитието на мухъл:
* повишено количество влага в строителните конструкции, вследствие повреда във външните покрития - мазилки, облицовки и т.н.;
* пукнатини в декоративни форми, первази, козирки, връзка балконска плоча-стена и т.н.;
* липса или нарушена изолация между дограмата и стените и други архитектурни или монтажни елементи - парапети, стойки за антени, защитни решетки, скоби за водооточни системи и др.
* нарушения на покривната конструкция или хидроизолация - при плосък тип покрив;
* нарушения във водоотвеждащите системи – непочистени улуци, пробиви или неуплътнени сглобки на водосточни тръби, пропуски от фуги при панелните жилища.

Вътрешни предпоставки за поява на мухъл:
* повишена влажност в жилището;
* слаба или липса на вентилация;
* наличие на зони с повишено влагоотделяне или изпарение - вътрешни сушилни, цветя, аквариуми, декоративни водни каскади, парно гладене, готвене с прекомерно изпаряване и др.
* неправилно разположение на отоплителните уреди;
* ограничение на естествената циркулация на въздушните потоци;
* използване на студени материали при интериорните решения.

Установено е, че едни от основните фактори за поява на плесен и мухъл в затворените помещения са завишената влажност и застоялият въздух. Плесента Aspergillus restrictus например при температура 20°C и влажност 75% се нуждае от два месеца, за да покълне, при влажност 80% - от една седмица, при 85% - от четири дни, а при 90% спорите й покълват само за два дни. Първият симптом, че в помещението има предпоставки за мухъл, дори когато все още няма видими следи от него, е миризмата на спарено и изпотяването на прозорците.

Мерки срещу образуването на мухъл

Връзките на подменената дограма със стените трябва да бъдат добре хидроизолирани, да се преглеждат редовно външните защитни покрития, да се проверява периодично състоянието на покрива, водоотвеждащите системи и всички елементи, чрез които е възможно да постъпи влага в строителната конструкция.

В спалните помещения и такива, в които има повече растения, аквариум и други източници на влага, да се засили вентилацията и отвеждането на влажния въздух навън. В помещенията с много висока концентрация на влага – да се извършва интензивна вентилация. При отсъствие от жилището може да оставяте отворени вратите на сухите помещения, с цел осъществяване естествена циркулация на въздушните маси.

За предпочитане е ремонтите да се изпълняват в по-топлите части на годината – това гарантира, че постъпилата влага в стените ще излезе навън. Ако това е невъзможно, през зимните месеци температурата и влажността в помещенията трябва да е постоянна. Не бива да се допуска влажността на въздуха в жилищата и офисите да надхвърля 65%. Това може да се постигне чрез поддържане на постоянна температура около 22 градуса през цялото денонощие, периодично проветряване, като най-ефективно е да се отварят два срещуположни прозореца, за да има движение на въздуха.

Имайте предвид, че в жилището на едно тричленно семейство ежедневно се отделят 6-14 кг вода при дишане (30-100 г/час от човек), готвене, къпане, пране, както и от растения и аквариуми. За да се изведат 10 кг вода навън е необходимо раздвижването на 3000 кг въздух. Това означава, че средно 7 пъти на ден трябва да има обмен на въздуха в жилището, за да се отстрани ненужната влага.

Отлична циркулация на въздуха се постига с клапаните на френската фирма Аерeco, които се поставят на дограмата или в стената. Това е възможно най-интелигентното решение, тъй като вграденият датчик тества въздуха в помещението и при стойности на влагата над 60%-65% отваря клапана. По този начин, независимо дали сте вкъщи или не, дали сте в командировка или на почивка, във вашето жилище винаги ще постъпва свеж въздух и ще се осъществява постоянната му циркулация, което ще предотврати развитието на мухъл.

Опасен ли е мухълът за здравето?

В края на 1980-те и началото на 1990-те години качеството на въздуха в затворените помещения стана наболял проблем в много страни, тъй като обитателите на домове, които са по-нови и по-ефективни по отношение запазването на енергията, са по-предразположени към този проблем. Съвременните жилища задържат повече влага и въздушнопреносими замърсители, които предизвикват респираторни проблеми, и създават среда, благоприятстваща микро-бактериалната активност в дома като например мухъл, микроби, бактерии и вируси.

Определено мухълът не е приятна гледка, но по-страшното е, че влияе негативно върху здравословното състояние на обитателите. Не всички видове мухъл имат характерна миризма, затова за развитието им може да разберем съвсем случайно -ако например преместим гардероб и мебели, разположени плътно до стената.
При определени специфични условия за развитие някои видове мухъл създават токсична течност или газообразни съединения, наричани микотоксини (mycotoxins). Микотоксините са вредни и дори смъртоносни за хора и животни, които са изложени достатъчно дълго на големи дози.

Хора със здравни проблеми могат да бъдат доста чувствителни към мухъла, особено ако са изложени по-продължително време на въздействието му. Така например хора с респираторни проблеми като астма, синузит или различни белодробни заболявания могат да бъдат засегнати в по-голяма степен.
Деца и възрастни с отслабена имунна система са по-чувствителни към влагата и мухъла и при тях по-често се появяват различни заболявания. Имунната система на човек може да бъде отслабена, ако лицето е в състояние на бременност, диабет, автоимунни болести, левкемия, СПИН, ако се възстановява от наскоро направена операция, ако е преминало през химиотерапия или дългосрочно лечение със стероиди, ако му е бил трансплантиран орган или му е направена костно-мозъчна трансплантация.

Има три типа вредно влияние върху здравето, причинено от мухъла: алергии, инфекции и токсични състояния. Най-често срещаните здравни проблеми, свързани с излагането на влага и мухъл, включват алергични реакции, подобни на тези, които се причиняват от полени или алергии, свързани с животни. Симптомите включват кихане, кашляне, хрема, раздразнение на очите, преумора, влошаване на астмата, обриви по кожата и др.

Според световната здравна организация (СЗО) близо 60% от проблемите, предизвикани от качеството на въздуха, както и алергиите, могат да бъдат свързани с мухъла. Според някои изследователи този процент е доста по-висок и достига 80%.

При поява на мухъл в жилището ни е желателно по най-бързия начин да се погрижим за отстраняване на причините, водещи до развитието му, а не да предприемаме мерки единствено за възстановяване на естетическия вид на дома.

Още по темата

Влажните домове могат да причинят астма
http://www.puls.bg/health/home-and-office/news_186.html

Екологична безопасност на жилищните помещения
www.icsr.bas.bg/ICSRwebsite/departments/rdts/htdocs/publik/ecological%20safety%20in%20home.doc

Помощ! Нова дограма и плесен вкъщи
http://ka6tata.com/articles.php?artid=67&magazine=3&the=%D0%91%D1%80%D0%BE%D0%B9%2001/2006

Анализ на резултатите от проучването на въздушната среда на детски заведения за наличие на микроскопични гъбички
www.siokoz.com/documents/temi/deca/gabi4ki.doc

Внимание: АСПЕРГИЛОЗА
http://www.papagalibg.com/articles/aspergilosis.html

Да се преборим с плесените у дома
http://magi.triada.bg/crafts.aspx?d=1558

Форуми

http://www.bghelp.co.uk/forums/showthread.php?t=17817

http://www.forum.az-jenata.com/viewtopic.php?t=5822

http://www.svatbata.org/forum/index.php?topic=2831.75

http://www.svatbata.org/forum/index.php?PHPSESSID=cb5l48krup5kvk5399b554pg5p87hqdb&topic=2831.45

Официален представител на
Aereco S.A. за България
КОЗЕЛИНО ООД

Адрес офис:
София 1000, ул. Г.С. Раковски 91, ет.1

тел. 02/983 68 25; 02/ 444 83 74
Mtel: 0888 409 706; 0887 580 374;
0887 800 043
Vivacom: 0877 580 374
тел./факс: 02/983 27 02
email: bezvlaga@gmail.com

Пощенски адрес: София 1309 П.К. 39

www.bezvlaga.com