Решение ЗАВИНАГИ с противомухълни клапи

Години наред се опитваме да се избавим от влагата и мухъла, които превзеха домовете ни след като сменихме дограмите си и санирахме жилищата си. На българския пазар най-сетне се появиха устройства, които решават проблема завинаги. При това с ниска цена, без консумация на ток и абсолютно безшумни.

Спасете дома си
от конденза, влагата и мухъла
ЗАВИНАГИ !

Поръчвайки си нова дограма основно се интересуваме дали тя ще осигури повече топлина и тишина в домовете ни. Съвременните PVC, алуминиеви или дървени профили безспорно имат много преимущества пред старите, дървени. В комбинация с външна изолация температурата в жилищата се повишава чувствително. Но както често се случва, решаването на един проблем води до възникването на друг. След ремонта, още с първите студени ноемврийски дни, се появява конденз по стъклата, а по-късно влага и мухъл по стените в спалните помещения,  баните и кухните. Собствениците на жилищата веднага хвърлят вината върху производителя на дограмата, или, ако са в ново жилище – върху строителя.

Защо се появява този досаден проблем?
Отговорът е прост – при смяна на дограмата с нова жилището се уплътнява много добре и се прекратява притокът на  свеж на въздух. Ударното проветрение не върши работа, защото се прави само 1-2 пъти на ден. Скоро след това обаче кондензът отново се появява по стъклата. Решението е да държим постоянно открехнат прозорец във всяка стая, но това през зимата от една страна е неразумно, заради високите сметки за отопление, а от друга - нездравословно, тъй като много лесно се настива.
Идва момент, в който спираме да ценим топлината и тишината, за която сме мечтали преди смяната на дограмата, а желанието ни да се отървем от нездравословния въздух и от мухъла се превръщат във фикс-идея. Специалисти ни съветват да направим външна изолация, но тя запечатва стените и задълбочава проблема. Пръскаме с лошо миришещи и вредни препарати, купуваме шумни влагоуловители и влагопоглъщатели, таблетки за поглъщане на влагата и какви ли не продукти,  които, за съжаление, имат само временен ефект в борбата срещу този досаден проблем  - влагата. Едва тогава ни става ясно, че не само топлината, но и въздухът са изключително важни, за да се чувстваме комфортно в дома си.

Същност на проблема
Напоследък все повече се обръща внимание на качеството на въздуха в затворените  помещения, тъй като по-голямата част от човешкия живот минава в офиси и къщи. Правилно съчетаните показатели - температура, влажност и скорост на движение на въздуха ни карат да се чувстваме добре. В допълнение, за доброто качество на живот значение има и съставът на въздуха. В затворените помещения при дишане намалява съдържанието на кислород, увеличава се концентрацията на въглероден двуокис и други вредни примеси във въздуха. Поради липса на циркулация нараства концентрацията на радон и редица вредни газове. Влагата достига стойности, вредни за човешкото здраве, но пък отлични за бързото размножаване на акарите, микроорганизмите и спорите на плесените. Вследствие на застоялия въздух през последните години се отбелязва значителен ръст на здравословните проблеми на хората.

Как може да се реши проблемът с влагата окончателно?
kak-moje-da-se-reshi-problemaТрайното решение на проблема с влагата е добрата вентилация. При влизане на определено количество свеж въздух отвън и отвеждане на замърсения и влажен въздух през вентилационните отвори (например в банята) се ликвидират всички споменати по-горе проблеми. Важно е да се знае, че процесът е двустранен – т.е. ако не се подаде въздух отвън, няма как да се осъществи отвеждане на застоялия въздух.
Въпросът е обаче как това може да стане, без да се намали температурата и шумоизолацията на жилището. И по възможност без да се държи постоянно отворен прозорец.

В развитите западни страни отдавна се мисли над този проблем и той вече е решен. Най-иновационните разработки в тази насока са устройства, при които притокът на въздух се регулира от разликата в налягането (виж Ventec), както и с датчик за влагa на базата на полиамидни влакна (виж Brookvent и  Aereco) - вентилационни клапи с автоматично управление следящо влагата.
Не са за подценяване и устройствата, които дават възможност ръчно да се регулира притокът на въздух, защото в студените зимни дни може да се настроят в минимален режим, който също е ефективен (виж Ventec и Air Box Comfort).
Възможно е устройствата  за приток на въздух да понижат температурата  с 0.8oС до 1.2oС (това важи за отопляеми жилища), коато температура на външния въздух минус 20 градуса и  дуга силен вятър (в случай,че клапата е отворена максимално). Всички модели устройства, които предлагаме на нашия сайт, са с шумоизолация на стандартен стъклопакет (32-33 dB) , а при някои модели достига до 42 dB с допълнителни аксесоари.

Как действат  клапите за приток на въздух?
Навярно тези от вас, които не са запознати със същността на вентилационния цикъл, се интересуват как вкарването на студен въздух отвън решава проблема с влагата в домовете през зимата.
При устройствата Brookvent и Aereco датчикът за влага е настроен фабрично.  Той не реагира на относителна влажност в помещението до 35% (за Aereco) и до 42-43% (за Brookvent). Над тези стойности, нишките на датчика поемат влага и се удължават, вследствие на което задействат клапата, която пропуска отвън въздух. През зимата този въздух е с много по-ниска относителна влажност от стайния въздух. Така в помещението навлиза сух въздух, който се смесва със стайния. От друга страна пък се създава достатъчно добра тяга за отвеждане на влажния, замърсен въздух през вентилационните отвори. Тази тяга липсва, ако един апартамент или къща е херметизиран с нова дограма. Така се осигуряват двете страни на вентилационния процес – вход и изход, които не могат да съществуват една без друга. (виж анимация на вентилационния процес)
Само чрез приток на въздух се осигурява необходимата тяга на вентилаторите и абсорбаторите, като по този начин влагата се премахва не само от стаите, в които са поставени клапите, но и от баните, тоалетните, кухните, остъклените балкони.
Много хора смятат, че в даден момент вентилаторът им в банята „нещо не тегли добре”, заради запушване или заради „лошите” съседи. Обикновено това е съпроводено с неприятна миризма от каналите, повишена влажност и спареност на въздуха. Причината за това обаче е само една – добре уплътняващата дограма елиминира входната част на вентилацията, вследствие на което изходната (смукателната) част няма тяга и изглежда като запушена. Дори проветряването 2-3 пъти на ден не е достатъчно и не води до резултат. По-голям ефект се постига с постоянна цирколация на малки количества въздух – т.е. с микровентилация.

След ползване на банята повечето от вас навярно включват вентилатора, за да изтегли добре парата и затварят плътно вратата, за да не се разпространи по стаите влагата. В повечето случаи това не дава резултат. Причините за това са няколко: дограмата е добре уплътнена, вратата на банята няма вентилационна решетка или поне малък процеп в долния си край (за да се осигури приток на въздух), вратите на стаите също се затварят много плътно. Ако на дограмата ви не са монтирани устройства (клапи) за приток на въздух, задължително трябва да отваряте прозорец в жилището си, за да осигурите необходимата тяга на вентилатора, абсорбатора, камината или печката с дърва. Проблемът се решава много лесно с поставянето на автоматични влагочувствителни проветрителни клапи, независимо какъв модел (прозоречни или стенни). Те са препоръчителни и за жилища, в които по прозорците няма конденз, т.е. липсва видимият ефект от високата влажност и липсата на вентилация. Може би нямате конденз, защото сте с висококачествен стъклопакет или пък ползвате климатик, който постоянно обдухва стъклата и премахва конденза. Това обаче не означава, че не е необходим приток на свеж въздух и кислород. За съжаление, хората усещат влагата, студа, топлината и течението, но нямат сензор за въглеродния двуокис, често наричан „съвременния убиец”.

Филм онагледяващ проблема за появата на влага и мухъл, както и начина за неговото решаване (за съжаление филма е на руске език, но картината е достатъчно “говоряща” за да разберете всичко).

Предимства на прозоречните клапи

Цена, монтаж, консултация
Както вече споменахме, устройствата (клапите) за приток на свеж въздух работят без ток, безшумни са и могат да се монтират на всички видове дограми.

kashta-s-aereco Желателно е това да стане в заводски условия, но може и допълнително, на вече поставена дограма. Може да разгледате схемите за монтаж за всеки модел. Цените на устройствата са от 25 до 87 лв. в зависимост от модела и цвета.  Фирма „Козелино” предлага монтаж, ако прецените, че няма да се справите сами. Свеж въздух може да се достави и чрез стенно устройство, но монтажът е по-труден, тъй като се пробива стената. Молбата ни е да се консултирате с фирма „Козелино” ООД (Централния офис в София) относно проблемите във вашето жилище, изходната част на вентилацията и избора на клапи. Консултациите са безплатни.

Малко въздух, но с голям ефект
Влизащият през клапата въздух е малко, но по-важното е, че дава резултат в борбата срещу влагата, а притокът на въздух не се усеща както при открехнат прозорец. Една вентилационна клапа осигурява достатъчно въздух за помещение до 20 кв. м. От друга страна устройствата, които фирма „Козелино” предлага, са с достатъчен дебит за предотвратяване на условията за образуване на конденз и мухъл. Някои фирми вграждат в дограмите в заводски условия клапи с малък дебит, които предотвратяват само конденза по стъклата, но те не са достатъчни за вентилация на цялото жилище.

По този начин по изключително икономичен, евтин, енергоспестяващ и гарантиран начин се разрешава проблемът с влагата и мухъла. И още нещо много важно - завинаги ще се разделите със сутрешното главоболие и дихателните проблеми, причинени от влажния и замърсен въздух в дома ви.

Клапите съхраняват максимално топлината във вашия дом и осигуряват здравословен въздух
В повечето западноевропейски страни на новите дограми задължително се монтират вентилационни устройства, като по този начин се осигурява максимално добро и здравословно качество на въздуха в затворените помещения. Вентилационните клапи са задължителни за детски заведения, болници, офиси и обществени сгради, в които се събират много хора. Сега те ще повишат комфорта и качеството на живот в домовете и на българските граждани.
Фирма “Козелино” ООД очаква производителите на дограми да предложат това иновационно решение на проблема с влагата на своите клиенти. Желателно е фирмите за дограма да се обръщат към нас за съвети относно избора на устройства за всеки специфичен случай, както и за обсъжане на изходната вентилация, особено ако в жилището липсва такава.

Уважаеми клиенти,________________ При желание да посетите офиса в София на ул. Г.С. Раковски 91, моля, обадете се предварително на 0888 409 706 или 0887 580 374 за да си запазите час! По всяко време можете да получите подробна консултация по телефон или по e-mail.

Най-после можем да ви зарадваме, че има налични Air Box Comfort (микровентилационна клапа без фрезоване на дограмата) в модерния напоследък цвят антрацит (RAL 7016). Ако желаете, може да го комплектовате с Air Box ECO (външна козирка с филтър) в същия цвят. За пдробност вижте раздела Airbox

НОВО!!! Външна козирка Air Box ECO с филтър и без фрезоване на дограмата. Може да се монтира на всички видове ПВЦ дограми. Много подходяща е и при наличие на комарници и ролетни щори. Осигурява добра шумоизолация и филтрира фините прахови частици. Ако вече сте монтирали какъвто и да е модел вентилационна клапа без външна козирка, може впоследствие, когато решите да повишите шумоизолацията или да пречиствате постъпващия въздух, да монтирате козирката Air Box ECO. Има и подробен филм за монтажа.

Клапи без фрезоване на дограмата Air Box Comfort– изключително лесен монтаж!

НОВО!!! Клапи цвят антрацит (RAL7016), и тъмен златен дъб (RAL8003).

НОВО!!! Fenster Air Plus hygro. Нов модел автоматична микровентилационна клапа. Много подходяща за последни и предпоследни етажи, както и за жилища със слаба изходна вентилация.

Уважаеми клиенти,________________ При желание да посетите офиса в София на ул. Г.С. Раковски 91, моля, обадете се предварително на 0888 409 706 или 0887 580 374 за да си запазите час! По всяко време можете да получите подробна консултация по телефон или по e-mail.

September 30, 2022

Най-после можем да ви зарадваме, че има налични Air Box Comfort (микровентилационна клапа без фрезоване на дограмата) в модерния напоследък цвят антрацит (RAL 7016). Ако желаете, може да го комплектовате с Air Box ECO (външна козирка с филтър) в същия цвят. За пдробност вижте раздела Airbox

January 22, 2022

НОВО!!! Външна козирка Air Box ECO с филтър и без фрезоване на дограмата. Може да се монтира на всички видове ПВЦ дограми. Много подходяща е и при наличие на комарници и ролетни щори. Осигурява добра шумоизолация и филтрира фините прахови частици. Ако вече сте монтирали какъвто и да е модел вентилационна клапа без външна козирка, може впоследствие, когато решите да повишите шумоизолацията или да пречиствате постъпващия въздух, да монтирате козирката Air Box ECO. Има и подробен филм за монтажа.

October 24, 2019

Клапи без фрезоване на дограмата Air Box Comfort– изключително лесен монтаж!

January 23, 2019

НОВО!!! Клапи цвят антрацит (RAL7016), и тъмен златен дъб (RAL8003).

October 15, 2018

НОВО!!! Fenster Air Plus hygro. Нов модел автоматична микровентилационна клапа. Много подходяща за последни и предпоследни етажи, както и за жилища със слаба изходна вентилация.

December 8, 2017

КОЗЕЛИНО ООД

Адрес офис:
София 1000, ул. Г.С. Раковски 91, ет.1

тел. 02/983 68 25; 02/ 983 27 02
Mtel: 0888 409 706; 0887 580 374;
email: bezvlaga@gmail.com

Пощенски адрес: София 1309 П.К. 39

www.bezvlaga.com