Решение ЗАВИНАГИ с противомухълни клапи за дограма

Години наред се опитваме да се избавим от влагата и мухъла, които превзеха домовете ни след като сменихме дограмите си и санирахме жилищата си. На българския пазар най-сетне се появи устройство, което решава проблема завинаги. При това то е с ниска цена, не консумира ток и е абсолютно безшумно. Произведено е по уникална френска технология и не намалява температурата в домовете. Вследствие на застоялия въздух през последните години се отбелязва значителен ръст на здравословните проблеми на хората. Можете да се запознаете със същността на проблема на сайта www.bezvlaga.com

Спасете ЗАВИНАГИ дома си
от влагата и мухъла

Поръчвайки си нова дограма основно се интересуваме дали тя ще осигури повече топлина и тишина в дома ни. Съвременните PVC, алуминиеви или дървени профили безспорно имат много преимущества пред старите, дървени. В комбинация с външна изолация температурата в жилищата се повишава чувствително. Но както често се случва, решаването на един проблем води до възникване на друг. След ремонта, още с първите студени ноемврийски дни, се появява конденз по стъклата, а по-късно влага и мухъл по стените в спалните помещения,  баните и кухните. Собствениците на жилищата веднага хвърлят вината върху производителите на дограмата, или, ако са в ново жилище – върху строителя.

Защо се появява този досаден проблем?
Отговорът е прост – при смяна на дограмата с нова жилището се уплътнява много добре и се прекратява притокът на  свеж на въздух. Ударното проветрение с цел да не се изстудява помещението не върши работа, защото се прави само 1-2 пъти на ден, след което кондензът отново се появява по стъклата, а да държим постоянно открехнат прозорец през зимата от една страна е неразумно, заради високите сметки за отопление, а от друга - нездравословно, тъй като много лесно се настива.
Идва момент, в който спираме да ценим топлината и тишината, за която сме мечтали преди смяната на дограмата, а желанието ни да се отървем от нездравословния въздух и от мухъла се превръщат във фикс-идея. Пръскаме с лошо миришещи препарати, купуваме не много безшумните влагоуловители и влагопоглъщатели, таблетки за поглъщане на влагата и какви ли не продукти,  които имат само временен ефект в борбата срещу този досаден проблем  - влагата. Специалисти ни съветват да направим външна изолация, но тя запечатва стените и задълбочава проблема. Едва тогава ни става ясно, че не само топлината, но и въздухът са изключително важни, за да се чувстваме комфортно в дома си.

Същност на проблема
Напоследък започна да се обръща внимание на качеството на въздуха в затворените  помещения, тъй като по-голямата част от човешкия живот минава в офиси и къщи. Правилно съчетаните показатели на въздуха - температура, влажност и скорост на движение, ни карат да се чувстваме добре. В допълнение, за доброто качество на живот значение има и съставът на въздуха. При дишането в затворени помещения намалява съдържанието на кислород във въздуха, увеличава се концентрацията на въглероден двуокис и други вредни примеси. Поради липса на циркулация нараства концентрацията на радон и редица вредни газове. Влагата достига стойности, вредни за човешкото здраве, но отлични за бързото размножаване на акарите, микроорганизмите и спорите на плесените.

Как може да се реши проблемът с влагата завинаги?
kak-moje-da-se-reshi-problemaТрайното решение на проблема с влагата е добрата вентилация. При влизане на определено количество свеж въздух отвън и отвеждане на замърсения и влажен въздух през вентилацион-
ните отвори се ликвидират всички споменати проблеми. Важно е да се знае, че процесът е двустранен.
Въпросът е обаче как може да стане това, без да се намали температу-
рата и шумоизолацията на жилището. И по възможност без да се държи постоянно отворен прозорец.
В развитите западни страни отдавна се мисли над този проблем. Най-иновационната разработка в тази насока е на френската фирма Aereco – прозоречни клапи с датчик за влага.  Те са „умни” и пропускат в помещението въздух само при повишаване на влажността. По този начин осигуряват минимална циркулация на въздуха, без да се понижава температурата в помещението. Един пример: при монтирани клапани във всички стаи, температура на външния въздух минус 20 градуса и максимална влажност в помещението (максимално отворени клапани) температурата в жилището се понижава само с 0.8 - 1.2 градуса. Всички модели клапани са с шумоизолация, която е по-добра от тази на стандартен стъклопакет (32-33 dB), а при моделите с подобрена шумоизолация достига до 42 dB и дори до 54 dB с допълнителните аксесоари.

Как действат тези клапи?
Най-изумителното е, че клапите работят без ток и са абсолютно безшумни. Вграденият в тях датчик за влага (V8) е разработван години наред от френската фирма Aereco. При повишаване на влагата датчикът задейства изпълнителния механизъм, който започва да отваря клапана и увеличава притока на въздух в помещението. Има модели с допълнително ръчно затваряне, в случай на силни ветрове, задименост на външния въздух и други екстремни ситуации.
Навярно тези от вас, които не са запознати със същността на вентилационния цикъл, се интересуват как вкарването на студен въздух отвън решава проблема с влагата в домовете. Датчикът за влага V8 е настроен фабрично да не реагира на относителна влажност в помещението до 35%-40%. Над тези стойности той започва да открехва постепенно клапана и пропуска отвън студен въздух, който е с много ниска относителна влажност. Така в помещението влиза сух въздух и се създава  достатъчна тяга за отвеждане на влажния, замърсен въздух през вентилационните отвори. Така се осигуряват двете части на вентилационния процес. (виж анимация на вентилационния процес)
Осигурява се необходимата тяга на вентилаторите и абсорбаторите в дома, така че влагата изчезва не само в стаите, в които са поставени клапаните, но и в банята, тоалетната, кухнята, остъкления балкон. Ако вентилаторът ви „нещо не тегли добре”, ако се е появила неприятна миризма от каналите, ако в банята ви винаги има влага и въздухът е спарен, причината за това е само една: вие разполагате с втората – всмукателна част от вентилационната система, която изтегля въздуха, и то не много ефективно, защото не й осигурявате достатъчен приток на въздух, тъй като жилището ви е добре уплътнено. Проветряването 2-3 пъти на ден не е достатъчно за постоянна циркулация.
След ползване на банята повечето от вас навярно затварят плътно вратата и включват вентилатора, за да изтегли добре парата. По този начин обаче не постигате желания ефект. Причините за това са няколко: дограмата ви е добре уплътнена, вратата на банята няма решетка или поне малък процеп в долния си край (за да се осигури циркулация), вратите на стаите също се затварят много плътно. Задължително трябва да отваряте прозорец в жилището си, за да осигурите необходимата тяга на вентилаторите, абсорбатора, камината или печката с дърва. Проблемът се решава много лесно с поставянето на прозоречен клапан Aereco. Той е препоръчителен и за жилища, в които се ползва климатик, за да се осигури минимален приток на свеж въздух.  По този начин се създава минимална, но достатъчна циркулация на въздуха, и се ликвидират предпоставките за образуване на влагата и мухъла в дома ви завинаги.

Предимства на клапаните Aereco
Както вече споменахме, клапаните работят без ток, безшумни са и могат да се монтират на всички видове дограми. Желателно е това да стане в заводски условия, но може и допълнително, на вече поставена дограма. На нашия сайт в частта Устройства има схеми за монтаж. Цените на различните модели устройства са 70-100 лева. Ако не желаете да монтирате клапан на дограмата си, фирма “КОЗЕЛИНО” ООД предлага и стенен вариант на нагнетателно устройство на френската фирма Aereco. Всмукателните устройства за бани, тоалетни и кухни също са с датчик за влага и работят без ток. По този начин се получава максимално съхраняване на топлината в домовете. Фирмата-производител дава вечна гаранция на датчика.

kashta-s-aereco
Влизащият през отвора на клапана въздух е контролируем. Макар и малък, той е  достатъчен за осигуряване на необходимата циркулация в затвореното помещение. И все пак този въздух е стократно по-малко от този, който влиза през открехнат прозорец например. От друга страна, клапаните на фирма Aereco пропускат повече въздух от предлаганите в момента вентилационни отвори (прорези) в дограмата или в стъклопакета, които осигуряват вентилация само на профила, но не и на цялото жилище. По този начин по изключително икономичен, евтин, енергоспестяващ и гарантиран начин се разрешава проблема с влагата и мухъла. И още - завинаги се разделяте със сутрешното главоболие и дихателните проблеми, причинени от влажния и замърсен въздух в дома ви.

Клапаните Aereco запазват топлината във вашия дом и ви осигуряват здравословен въздух.
Чувствителната към нивото на влажност вентилация става все по-популярна в света. Във Франция са въведени задължителните правила Energy Performance in Buildings RT2000, стандарта за енергоефективност EDF Vivrelec, както и редица други норми. В повечето западноевропейски страни на новите дограми задължително се монтират вентилационни клапани, като по този начин се осигурява максимално добро и здравословно качество на въздуха в затворените помещения. Вентилационните клапани са задължителни за детски заведения, болници, офиси и обществени сгради, в които се събират много хора. Сега те ще повишат комфорта и качеството на живот в домовете и на българските граждани.
Фирма “Козелино” ООД очаква производителите на дограми да предложат това иновационно решение на проблема с влагата на своите клиенти.

Официален представител на
Aereco S.A. за България
КОЗЕЛИНО ООД

Адрес офис:
София 1000, ул. Г.С. Раковски 91, ет.1

тел. 02/983 68 25; 02/ 444 83 74
Mtel: 0888 409 706; 0887 580 374;
0887 800 043
Vivacom: 0877 580 374
тел./факс: 02/983 27 02
email: bezvlaga@gmail.com

Пощенски адрес: София 1309 П.К. 39

www.bezvlaga.com