Въпроси от изложенията Стройко и Трите ключа

Дограмата ми е много скъпа и не искам да правя прорези, за да си поставя микровентилационна клапа. Все още съм скептично настроен относно ефекта от тези клапи, но от друга страна искам да се отърва от мухъла, защото опитах какво ли не.

Вие не нарушавате целостта на дограмата. Прави се прорез на “перото” на крилото и на “перото” на касата. По този начин се запазват всички камери и упътнения на вашата дограма. Имате, разбира се, и варианти без пробиване на дограмата:
1.  Air Box Comfort - вентилационна клапа без прорязване на дограмата
2. Стенно устройство с датчик за влага или без датчик.

Къде се монтират клапите?
На отваряемо крило, в най-горната част. Ако имате комарник или външна щора, не е необходимо да се поставя външна козирка. Виж: Схеми за монтаж

Изисква ли се специална поддръжка на прозоречните клапи?
Клапите могат да се забърсват от прах със суха или влажна кърпа. Датчикът за влага е с 50-годишна гаранция, единствено не бива да се мокри на течаща вода. Веднъж годишно, ако живеете на прашна улица, с прахосмукачка може да почиствате праха от прорезите на крилото и рамката на прозореца, както и от самото устройство. Почиствайте редовно и мрежичката на аспиратора в банята (тоалетната).

Във всяка стая ли трябва да поставя микровентилационна клапа?
Не е задължително, но е желателно. Зависи от големината и разположението на стаите. Заповядайте в нашия офис в София, ул. Раковски 91, ет. 1 (или посетете някой от дистрибуторите ни в страната), за да получите компетентна и безплатна консултация за конкретното жилище.
Все пак накратко отговорът на вашият въпрос е: Ако едната от стаите е преходна и апартаментът ви не е много голям, монтирайте клапа в най-отдалечената от изходното вентилационно устройство стая. Възможно е след като осигурите минимална циркулация на въздуха, да се реши проблемът и в преходната стая.

Апартаментът ми не е ново строителство – сградата е от 1945 г. Преди смяната на дограмата нямахме проблеми с мухъла. След това обаче, още първата зима, всички стаи потънаха във влага и мухъл. Имаме страхотен конденз по прозорците. Каква е причината?
Госпожата изясни, че в дома й няма изходна вентилация. В банята има прозорче. Сградата няма централно отопление и рядко се проветрява през зимата.
Нашите специалисти посъветваха госпожата да постави микровентилационна клапа (желателно е с повишена енергоефективност)
на прозорците във всички стаи, с изключение на преходния хол.
Това е само входната част на вентилацията в жилището. За да се отвежда влагата, трябва да се намери вариант за изходната вентилация.

В банята или малката тоалетна трябва да бъде монтиран нискоскоростен вентилатор, които да работи на ниската скорост през студените месеци и преди всичко нощем. В кухнята може да се постави обикновена декоративна решетка на вентилационния отвор (комина), който сега е затворен.
Така ще се осигури цялостен и завършен вентилационен цикъл, който ще премахне предпоставките за образуване на влага и мухъл.

Не разбирам как тези устройства, вкарвайки отвън студен въздух, ще намалят влагата в жилището ми? Не трябва ли да изтеглят влажния въздух от стаята? Нещо не ми е ясно.
През зимата, при температури под 5 градуса, когато обикновено се появява конденз по стъклата, относителната влажност в помещението е по-висока от тази на външния, студен въздух. Това е така, защото относителната влажност на студения въздух е много ниска. По тази причина устройствата
за микровентилация са ефективни и в населени места, разположени непосредствено до водни басейни – реки, морета, езера. Клапата пропуска студен, сух въздух отвън, който се смесва с влажния въздух в помещението и се отвежда през вентилаторите. Без наличието на тази минимална циркулация няма как влагата да напусне дома ви. Клапите (нагнетателните устройства) са изключително енергоспестяващи в сравнение с постоянно открехнат прозорец или ударното проветряване.

Остъклих балкона си с нова дограма, но през зимата се стича вода по нея и по стъклопакета. Направих и външна изолация, но проблемът си остана. Налага се постоянно да държа открехнат прозореца, така че смисълът от изолацията и остъкляването се губи.
Кондензът по стъклата на остъклените балкони е масово явление.  Причината за това е липсата на циркулация. Отнякъде трябва да влиза минимално количество въздух, а през вентилационен отвор да се изтегля влажният въздух. Ако едната част на системата липсва, се получава конденз по стъклопакета и по стените. За да не държите постоянно открехнат прозореца на балкона (все пак сте го остъклили от съображения за сигурност и повече топлина), може да поставите клапа за микровентилация. Ако балконът граничи със стая, която е с дървена, не много добре уплътнена дограма, ще може да се осъществи отвеждане на влагата до изходната вентилация. За повече подробности,  детайли и варианти - в офиса на фирма Козелино /София, ул. Раковски 91, ет.1/

Мога ли да затворя клапата, когато аз реша?
Всички модели са с възможност за ръчно затваряне, така че при задименост, силен вятър или когато вие прецените, може да прекратите притока на въздух. Стенните устройства също могат да се затварят по желание на обитателите на жилището.

Проветрявам ударно по 4-5 пъти на ден, но особено сутрин по стъклата на стаите направо тече вода.
Редовното проветрение е единственото спасение от влагата и мухъла, но постоянно отворените прозорци прекомерно изстудяват жилището. През студените зимни дни едва ли някой спи на отворен прозорец. За да се осигури минимална, но достатъчна циркулация на въздуха, без да се намалява температурата в жилището и без да се усеща течение, трябва да се монтира устройство за микровентилация - ръчно или автоматично.
Така ще съхраните топлината в дома си и няма постоянно да мислите дали е проветрено достатъчно или не.
Осигурете нормална циркулация на въздуха в цялото жилище. Не се препоръчва допълнително уплътненяване на вратите в жилището. Добре е да има по 1-2 см разстояние от пода. В чужбина, още при проектирането на жилищата, се оразмерява цялата вентилационна система. Вратите задължително трябва да имат в долната си част прорез, закрит със ситна мрежа. Това е наложително не само при отопляемите с газ жилища, но и за осигуряване на добра циркулация на въздуха.

Три пъти в продължение на 15 години си смених дограмата, защото мислех, че не е достатъчно качествена и затова прави конденз. Проблемът с влагата обаче си остана. Сега имам влагоуловител на ток и горе-долу проблемът е решен, но ако нощем не работи, сутрин пак има конденз. Искам генерално решение на проблема.
Влагоуловителите са временно решение на проблема с влагата, докато устройствата за микровентилация
решават проблема завинаги. Работят без ток и са безшумни, което е голямото им предимство пред всички останали устройства.  Топлината в дома ви дома се съхранява максимално.

Директорка съм на детска градина. Тези устройства ми харесват, защото ще осигурят достатъчно въздух в стаите, където играят и спят децата. Наскоро направиха измервания на радона в детските заведения и се оказа, че нивата на този опасен газ са много високи. Препоръчаха ни да отваряме често прозорците, но така рискуваме да простудим децата. Колко устройства са необходими за едно помещение?
Действително концентрацията на радон и други вредни вещества се понижава единствено с редовно проветряване на затворените помещения. Устройствата за микровентилация
не причиняват течение, което е важно за детските градини. Едно устройство осигурява приток на свеж въздух в помещение с площ до 25 кв. метра. Отделно обаче трябва да се предвиди колко устройства са необходими според броя на децата в стаите. Ако помещението е с площ около 50 кв. метра, нужни са две устройства, но ако групата се състоят от 20-25 деца, добре е да се поставят 3 клапи на прозорците или 2 на прозорците и едно на стената. Вентилационната система на детското заведение също трябва да е изправна. Ако има съмнения относно нейната ефективност, във всяка стая трябва да се поставят смукателни устройства, като по този начин ще се осигури целият вентилационен цикъл, при това с минимална загуба на топлина. Това не означава, че клапите ще заменят проветряването с широко отворени прозорци, което задължително трябва да се прави в детските градини поне веднъж дневно.

Ще се намали ли шумоизолацията на жилището ми след поставяне на устройство за микровентилация?
Ако живеете на сравнително тиха улица, спокойно можете да си монтирате прозоречно устройство с нормална шумоизолация (33
dB) – колкото на стандартен стъклопакет. Има възможност за повишаване на шумоизолацията до 37 dB и дори до 42 dB. Обадете се в Централн ия офис на Козелино ООД за повече информация.

Има ли опасност в един момент клапата да спре да действа или да се развали?
Автоматичните устройства са
с вграден датчик, изграден от полиамидни ленти с 50 години живот.

Вентилаторът в банята явно не работи добре, а каналите миришат ужасно. В две от стаите се появи мухъл. Според мен съседите са прекъснали отдушника.
Господинът, който зададе този въпрос, впоследствие допълни, че проблемите са се появили след смяната на дограмата. Макар и изключително качествена, тя е станала причина за херметизацията на жилището му.  След като му бе разяснен целият вентилационен цикъл, той се убеди, че липсата на приток на въздух отвън е причина за намалената тяга на вентилаторите в двете му бани. Той потвърди също така, че когато отвори прозорец някъде в жилището, вентилаторите му теглят много добре. За да не отваря прозорец всеки път при пускането на вентилатор, му препоръчахме да монтира клапи на прозорците (или на стените) на двете проблемни стаи. Така ще осигури нормалната работа на вентилаторите в жилището си и ще ликвидира мухъла.

Най-сериозен е проблемът в кухнята ми. Пускам абсорбатора, когато готвя, но цялата кухня се изпълва с пара, получава се конденз по тавана, образуват се капки, а след време мухъл. В кухнята имам и прозорче, което явно не върши работа.
Госпожата сподели също, че когато пуска абсорбатора, затваря прозорчето, за да се изтеглят по-добре изпаренията. Посъветвахме госпожата да отваря прозорчето, когато включва абсорбатора, за да може да се осигури ефективната му работа. А ако иска генерално да реши проблема, може да постави приточна клапа на прозорчето, както и допълнителна решетка на вентилационната тръба (на собствена тяга), която ще изтегля остатъчната влага от кухнята след изключване на абсорбатора.

Банята ми е винаги леко влажна, въздухът е спарен, има мухъл по тавана и по ъглите. В стаите също има наченки на мухъл.
Господинът има проблем, аналогичен на случая с абсорбатора в кухнята. Той сподели, че вентилаторът му е с обратна клапа, която се затваря след изключването му.  Желателно е вентилаторът да продължи да работи на собствена тяга след изключването му (т.е. да бъде без клапа). Това обаче е едната страна на вентилационния цикъл. Другата страна също е прекъсната след слагането на добре уплътнената дограма. С поставянето на прозоречно или стенно приточно устройство, проблемът с влагата не само в банята, но и в стаите, ще бъде ликвидиран напълно.

Жилището ми е 80 кв.м, холът е преходен и е свързан с трапезария и кухненски бокс. Колко клапи за приток на въздух трябва да поставя?
Поставете клапа в спалнята, която се явява най-отдалечената стая от вентилатора в банята. Така ще се получи циркулация на въздуха през цялото жилище. Ако обаче в кухнята се готви често, ако простирате в жилището, а не на терасата, и ако имате допълнителни източници на влага, като цветя например, е желателно да поставите клапа и на прозореца на трапезарията или хола – по ваша преценка. Имайте предвид, че едно устройство осигурява приток на свеж въздух за помещения с площ до 20-25 кв. м. Понякога обаче една такава клапа решава проблема в цялото жилище, но това зависи от много фактори.

Отоплявам се с климатик, но се появи мухъл след смяната на дограмата.
Клапите са задължителни за домове, в които се ползват климатици през зимата и през лятото. Необходимо е да осигурите минимален приток на свеж въздух, за да бъде въздухът в дома ви здравословен. На нашия сайт подробно е разгледан въпросът за съвместимостта на клапите с климатиците.

Имам много хубава дограма, със специални вентилационни прорези. В една от стаите нямам проблеми, но в другите две се появява конденз по тавана и мухъл в долните ъгли. Защо? По принцип всяка дограма трябва да има вентилационни отвори. Повечето отвори обаче се правят с цел да не се получава конденз по стъклопакета, което е най-уязвимото- само 2-3 куб. м/час, което е крайно недостатъчно за осигуряване на циркулацията на въздуха в едно затворено помещение.
Прозоречните клапи - ръчни или автоматични,
дори в затворено положение осигуряват минимална циркулация около 5 куб. м/час, която е необходима за ефективното действие на вентилационната система в жилището, както и за осигуряване на свеж въздух за обитателите на дома. Само така може да се премахнат всички предпоставки за влага, както и за главоболие, дихателни проблеми, алергии и др.

Дограмата ми е с К-стъкло и с възможно най-добрия термомост. И по стъклото, и по профила на дограмата не забелязвам конденз, а по ъглите на стаите се появи мухъл.
Поставянето на стъклопакет с високи изолационни качества ви предпазва от конденз и загуби на топлина, но няма как да намали влажността в жилището ви. И при вас липсва циркулация на въздуха. Дограмата ви явно е много качествена и много добре изолира дома ви от студовете. Но помислете за качеството на въздуха.

В офиса постоянно се караме с колегите за прозорците – един вика „отвори”, друг „затвори”. И зиме, и лете имаме спорове. Единодушно решихме да пускаме климатика само в краен случай, в най-големите жеги, тъй като двама от колегите получиха синузит и се лекуваха дълго време. Ще имаме ли достатъчно въздух, ако монтираме тези клапи на дограмата?
Клапите за микровентилация
ще ви осигурят пресен въздух, без да чувствате течение или дискомфорт. Но те не изпълняват ролята на климатик и не охлаждат въздуха през горещите летни дни. Така че през по-голямата част от годината ще има достатъчно въздух за вашите колег. През горещите месеци ще пускате климатик, но ще имате и един минимален, здравословен приток на въздух, благодарение на клапите. Разбира се, трябва да се изчисли колко устройства трябва да се монтират, в зависимост от големината на помещенията и броя на служителите.

Защо в България все още не са въведени задължителни стандарти за въздуха в затворените помещения? Дъщеря ми учи в Ница, Франция, и там съм виждал тези устройства на прозорците на сградите. Доколкото знам са задължителни.
Действително в много страни е въведен стандарт за енергоефективност на дограмите
. Клапите за микровентилация са задължителни.

Comments are closed.

« Нова статия - Ефективност на клапите за микровентилация | Home | Скъпи приятели, заповядайте на “Стройко” (16.10 - 20.10.2019) на щанд 216 в НДК. Там ще намерите микровентилационните клапи против влага и мухъл на всички водещи световни производители - Aereco, Brookvent, Fenster, Ventec и AirBox, както и влагомери на немската фирма TFA. НОВО - нови модели Air Box Comfort, клапи без пробиване на дограмата. НОВО - външна козирка без прорязване на дограмата и с филтър Air Box ECO, съвместима с всички видове микровентилационни клапи. Очакваме ви! От централния вход се качвате с десния ескалатор и сте направо на щанд 216. Консултации, промоции, отстъпки! »

Най-после можем да ви зарадваме, че има налични Air Box Comfort (микровентилационна клапа без фрезоване на дограмата) в модерния напоследък цвят антрацит (RAL 7016). Ако желаете, може да го комплектовате с Air Box ECO (външна козирка с филтър) в същия цвят. За пдробност вижте раздела Airbox

Уважаеми клиенти,_____________ При желание да посетите офиса в София, моля, обадете се предварително на 0888 409 706 или 0887 580 374. Работно време от 10.00 до 14.00 часа. _______________________________ По всяко време можете да получите подробна консултация по телефон или по e-mail. __________________________________ Всеки делничен ден изпращаме избраните от вас продукти и устройства до офис на ЕКОНТ или до адрес.

НОВО!!! Външна козирка Air Box ECO с филтър и без фрезоване на дограмата. Може да се монтира на всички видове ПВЦ дограми. Много подходяща е и при наличие на комарници и ролетни щори. Осигурява добра шумоизолация и филтрира фините прахови частици. Ако вече сте монтирали какъвто и да е модел вентилационна клапа без външна козирка, може впоследствие, когато решите да повишите шумоизолацията или да пречиствате постъпващия въздух, да монтирате козирката Air Box ECO. Има и подробен филм за монтажа.

Клапи без фрезоване на дограмата Air Box Comfort– изключително лесен монтаж!

НОВО!!! Клапи цвят антрацит (RAL7016), и тъмен златен дъб (RAL8003).

НОВО!!! Fenster Air Plus hygro. Нов модел автоматична микровентилационна клапа. Много подходяща за последни и предпоследни етажи, както и за жилища със слаба изходна вентилация.

Най-после можем да ви зарадваме, че има налични Air Box Comfort (микровентилационна клапа без фрезоване на дограмата) в модерния напоследък цвят антрацит (RAL 7016). Ако желаете, може да го комплектовате с Air Box ECO (външна козирка с филтър) в същия цвят. За пдробност вижте раздела Airbox

January 22, 2022

Уважаеми клиенти,_____________ При желание да посетите офиса в София, моля, обадете се предварително на 0888 409 706 или 0887 580 374. Работно време от 10.00 до 14.00 часа. _______________________________ По всяко време можете да получите подробна консултация по телефон или по e-mail. __________________________________ Всеки делничен ден изпращаме избраните от вас продукти и устройства до офис на ЕКОНТ или до адрес.

November 23, 2020

НОВО!!! Външна козирка Air Box ECO с филтър и без фрезоване на дограмата. Може да се монтира на всички видове ПВЦ дограми. Много подходяща е и при наличие на комарници и ролетни щори. Осигурява добра шумоизолация и филтрира фините прахови частици. Ако вече сте монтирали какъвто и да е модел вентилационна клапа без външна козирка, може впоследствие, когато решите да повишите шумоизолацията или да пречиствате постъпващия въздух, да монтирате козирката Air Box ECO. Има и подробен филм за монтажа.

October 24, 2019

Клапи без фрезоване на дограмата Air Box Comfort– изключително лесен монтаж!

January 23, 2019

НОВО!!! Клапи цвят антрацит (RAL7016), и тъмен златен дъб (RAL8003).

October 15, 2018

НОВО!!! Fenster Air Plus hygro. Нов модел автоматична микровентилационна клапа. Много подходяща за последни и предпоследни етажи, както и за жилища със слаба изходна вентилация.

December 8, 2017

КОЗЕЛИНО ООД

Адрес офис:
София 1000, ул. Г.С. Раковски 91, ет.1

тел. 02/983 68 25; 02/ 983 27 02
Mtel: 0888 409 706; 0887 580 374;
email: bezvlaga@gmail.com

Пощенски адрес: София 1309 П.К. 39

www.bezvlaga.com